Behangrollen uitrekenen: hoeveel behangrollen heb ik nodig?

Om te berekenen hoeveel behang met patroon je nodig hebt moet je de hoogte en breedte goed opmeten van de wand die je wil gaan behangen. En je moet van het behang weten wat de rolbreedte is, de rollengte en het patroonverloop. Gebruik bij het opmeten van de wand een rolmaat die zodanig lang is dat je de breedte van de wand in 1x kan opmeten. Ook is het handig om de hoogte van de wand zowel links, rechts en in het midden op te meten omdat in bijna geen enkele kamer de hoogte overal gelijk is. Neem de hoogst gemeten waarde voor de hoogte van je wand in onderstaande berekening. Ook tel je bij de hoogte 10 cm snijmarge boven + onder. En bij de breedte 10 cm snijmarge links en rechts.

Voorbeeld berekening:

Een wand is 425 cm breed en 230 cm hoog, de behangrol heeft een breedte van 53 cm en een lengte van 560 cm. Het patroon herhaalt zich om de 46,7 cm.

Hoogte muur incl snijmarge: 230 cm + 10 cm snijmarge onder + 10 cm snijmarge boven = 250 cm

Breedte wand incl snijmarge:  425 cm + 10 cm snijmarge links + 10 cm snijmarge rechts = 445 cm

De breedte van de wand inclusief snijmarge deel je door de breedte van de behangrol: 445 / 53 = 8,4 Dit getal rond je af naar boven en je weet hoeveel banen je hebt benodigd voor behangen van de wand -> 8,4 afgerond naar boven is 9 dus je hebt 9 banen nodig. *

Uitrekenen hoeveel banen je uit 1 rol kan halen doe je doormiddel van lengte van rol minus hoogte van wand incl snijmarge te nemen. Daar weer het patroonverloop af te halen en zo te kijken wat je overhebt. En bepalen of je uit dat stuk nogmaals de hoogte van wand incl snijmarge uit kan halen. 

560 cm lengte behangrol – 250 cm hoogte incl snijmarge – 46,67 cm patroonverloop – 250 cm nogmaals hoogte incl snijmarge = rest 13,3 cm -> je kan dus 2 banen uit 1 rol behang halen.

Deel daarna het aantal benodigde banen door de banen die je uit 1 rol haalt en dat getal rond je af naar boven -> dan heb je uitgerekend hoeveel rollen behang je nodig hebt.

9 banen / 2 banen per rol = 4,5 Dus je hebt 5 rollen nodig voor het behangen van de muur in dit voorbeeld.

* Je kan voor de zekerheid ook 1-2 banen extra rekenen om er zeker van te zijn dat je ook genoeg behang hebt als je per ongeluk een foutje maakt of als er iets anders misgaat tijdens het meten, snijden of plakken van het behang.
 

Let op! 

Behangrollen worden geverfd doormiddel van een verfbad, dit wordt ookwel de batch genoemd. Aan de hand van het batchnummer op de behangrol kan je zien of de rollen uit hetzelfde verfbad komen. Heeft de ene rol een ander verfbad nummer dan de andere behangrol? Dan is er een kans aanwezig dar er een licht kleurverschil bij deze twee behangrollen. Het is dus belangrijk om het aantal behangrollen dat je nodig hebt goed te berekenen vooraf zodat je in de winkel voldoende behangrollen met zelfde verfbad koopt of op bestelling laat maken. Als je tijdens het behangen erachter komt dat je tekort komt en je wil nog rollen bij kopen of bestellen dan kan er dus een klein kleurverschil zijn en dat wil je niet. Dus het juist opmeten van de wand en het maken van een goede berekening voor uitrekenen hoeveel rollen behang je nodig hebt is dus handig.

In onze shop vindt je stoer behang voor een jongens kinderkamer.

© 2015 - 2023 De Kleine Auto | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel